Puro seçiminiz, yakışınız, karınkonuiniz ve keyfine vardığınız bütün tatlar külliyen size özeldir. Ancak gine bile aklınızın ucunda bulunması müstelzim bir kaç derece var! 1- Puro Seçimi Ben bu ovamda günün her saatinde karınmeyi çok sevdiğim Toscanello Limoncello’yu misafir edeceğim. Siz bile keyfinize bakarak, istediğiniz puroyla eşlik edebilirsiniz. 2 – Puroyu Arama Ika Il inşaı Karayip purolarda karınmeden önce nemliliğini denetçi kılmak gerekir. Bu Toscanello karınin uygulanan bileğil. Toscanello severler damak zevklerine bakarak farklı nem oranlarında karınmeyi tercih edebiliyorlar. Bu seçimde ustalaşmak az buçuk da deneyim semtılma yöntemine ihtiyaç duyuyor. 3- Çakmak Seçimi Yakıma geçmeden önce mutlaka bilinmesi müstelzim önemli bir kaide var. Puro yalnızca amma yalnızca kokusuz nârle yakılır! Puro her devir evet bütan gazlı çakmak evet da uzun puro kibritleriyle yakılmalıdır. Puronuzu Zippo gibi benzinli çakmaklar evet da mumlu kibritlerler gibi buke yayan ateş kaynakları ile yakmamalısınız. Bunlar puronunuzun aromasını lakırtııcı olarak bozar. 4 – Yakma Puro kontak ve ilgi lüzum. Bu yüzden hiç acele etmeyin ve puronuzu dikkatli bir şekilde doğru. Tehlikesiz olabilirsiniz ki, kötü bir yakım hem sizin keyfinizi bozar hem bile puronuzu berbat fiyat. Puroyu yakarken şule puroya sütun kontak etmemelidir. Coşkun maviliği purodan az buçuk uzak tutulmalıdır. Puroyu hakeza ağıza götürmeden yakmaya “kızartma” denir. Puronun ucunun her cihetı alya döndüğünde kızartma konulemini çıbanardınız demektir. Şimdi size puro yakma ritüelini anlatacağım: Öncelikle puronun ayağını 90 tabaka eğimle, aleve tam kontak etmeyecek şekilde tutun. Bu konulemi yaparken bütün ayağın hemayar yanması gerektiği karınin puroyu aynı zamanda nizamlı bir şekilde 360 tabaka döndürmeniz gerekmektedir. Eğer puro çakmağı kullanıyorsanız, puronuzu ateş deposuna saf alevli çakmalara bakarak az buçuk daha uzakta tutmanızda kâr var. Zira, bu yol çakmaklar çok nüfuzkârdür ve bir araba doğru tutulursa puronuzu kömüre çevirme potansiyeline sahiptirler. Yakma veya kızartma konulemi saf alevli çakmaklarla, az buçuk devir alabilir. Bu süre size saat kaybı gibi aynükebilir amma puro dayanç ve mesai lüzum. 5- İyi Yandığını Arama Ika Şimdi puroyu nasıl yaktığınımızı denetçi edelim. Puroyu kızartma konuleminden sonrasında aynasız çevirip tarafünüze az buçuk yaklaştırın. Yaklaştırdığınız puroya yeğniçe ambiyans üfleyerek nerelerin yandığını görebilirsiniz. Eğer bütün bukanak kıpkırmızı ise yakma konulemini çıbanarı ile gerçekleştirdiniz demektir. Eğer puronun her cihetı tam yanmamışsa, yani bütün bukanak kıpkırmızı bileğilse, öncelikle puroyu uçınıza gdolayın. Sonra yanmayan kısmı üste getirerek kibrit veya çakmağınızla puronuzu ısıtırken bir iki küçük soluk daha çekin. Bu sayede puro üste mütebaki yanmamış kısım da yanacaktır. 2–3 saniye sonrasında puronuzu dudaklarınızdan uzaklaştırın. Yavaşçe sallamak puronun ucundaki alevi söndürmeye yetecektir. Tebrikler, çıktı puronuz karınime hazır. Peki evet siz hazır mısınız? 6 – Keyfine Varma Puro yavaş yavaş ve keyfini çıleke çıleke karınilmeli. Alacağınız her soluk ortada en azından 40 saniye intizar etmek gerekir. Eğer bu süreyi azaltıp sigara gibi karınmeye çkızılışırsanız puronuz ısınmaya başlar. Hızlı karınimden dolayı ısınan puronun lezzetindeki bozulmayı da hoppadak hissedersiniz. İlk başlarda, yalnızca birazcık lezzet kaybı evetşasanız da, hızlı karınmeye devam ederseniz, puro o derece kötülaşır ki hiç karınilemeyecek duruma gelebilir. önemsiz bir uyarı: Puro, sigara gibi ciğere çekilmez. Duman yeğniçe ağıza doldurulur ve tat kameraların dumanla uyarılmasına mezuniyet verilir. Şimdi rahatlayın! Puronuzun o eşsiz tütününden mevrut lezzetlerin ve aromaların tadını çıanaçın. Arada puronuz sönerse, bu göstermeniz gerekenden daha az kontak gösterdiğinizin bir konuaretidir. Sönen puronun küllerini hakkıyla temizleyin. Bunun karınin kürdan gibi bir alete ihtiyaç duyacaksınız. Külleri hakkıyla temizlediğinizden güvenli olduktan sonrasında puronuzu gene yakmayı deneyin. Benim karıntiğim Toscanello karınin yeni baştan yakma sorun oluşum etmez. Ancak halk inşaı Karayip Purolarında her yeni yakışınızda kalan oranda kederlilik hissedeceğinizi kaydetmek isterim.
Eğer puro birinci sınıf bir puro ise 15 sene hatta daha uzun bir süre bile saklanabilir. Aynı yıllanmış şaraplar gibi puro da eskidikçe tadı gelişir ve güzelleşir. Puro saklamak istiyorsanız bilmeniz müstelzim ve kategorik şarka olan 2 kaideı anlamız gerekiyor. Bu önemli kurallardan ilki puronun saklanacağın vasatın hararet dereceıdır. Puroyu birinci sınıf bir koşulda uzun süre saklamak istiyorsanız vasat sıcaklığının 16 ila 18 tabaka ortada başüstüneğundan güvenli olmanız gerekiyor. Ev ortamında bu sıcaklığı yakalamanız nispeten zordur. Bu yüzden vasat sıcaklığı 22 derecenin üstüne evet da 12 derecenin altına inmedikten sonrasında telaşlanmanıza ister yoktur. Ancak nasıl şayet imkânınız var ise 16 ila 18 derecedeki muhafaza vasatını yaratmanız mefkûre olandır. Çünkü bu durumda hiçbir sorun ile önlaşmazsınız. Hıfız vasatı sıcaklığında nesep sorun vasatın ilgisiz bileğil bir araba hamam olmasıdır. Çünkü muhafaza vasatı 22 derecenin üzerine çıktığında tütün böceği problemi ile önlaşabilirsiniz. İkinci önemli kaide ise muhafaza vasatının nemidir. Bağıl nemin mefkûre aralığı %65 ila %70’in altına düşmemesi ve %72’nin üzerine çıkmaması önemlidir. Çünkü puronuz nemli ise yanmayacaktır ve şayet bir araba kuru ise puronun tadı ağarlaşır. Lacerem nem muhafaza vasatı sıcaklığına bakarak değiş tokuş gösterecektir ve bu yüzden bile muhafaza vasatı sıcaklığını sabitlemenizde kâr vardır. Puro Nerede Saklanmalıdır? Puro en mefkûre olarak puro muhafaza kutusu adı maruz humidorların içinde saklanmalıdır. Eğer bu özel kutulardan elinizde yok ise rastgele bir ambiyans geçirmeyen kutu, dolap hatta ve hatta ambiyans geçirmeyen bir odada dahi puroları saklayabilirsiniz. Burada önemli olan muhafaza vasatının ambiyans geçirmemesi ve buna ilişkilı olarak da kutu karınindeki nem ile sıcaklığın durağan kalmasıdır. Puro saklamak karınin anahtar sıcaklığı ve nemi durağan tutmanızı katkısızlayacak kategorik ambiyans geçirmeyen kutular evet da benzeri bir ortamdır. En yararlı humidor İspanyol sedirinden yapılan türüdür. Bu sakamla kutuları kategorik ambiyans geçirmedikleri karınin gayrı rakiplerine kebir fark atarlar. Eğer puro saklamaya hüküm verdiyseniz mutlaka bu humidorlardan almanız gerekir.